CITY BRAND CONCEPT AND BRAND CITY PERCEPTION OF EDIRNE RESIDENTS

Author :  

Year-Number: 2019-29
Language : null
Konu :
Number of pages: 1-7
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Pazarlama literatüründe son yıllarda önemi hızla artan bir kavram olarak şehir pazarlaması veya marka şehir kavramı, marka strateji ve tekniklerinden yararlanarak belirli bir şehrin hedef kitle zihninde sıradan bir yerleşim yeri olarak algılanması yerine, insanların yaşamlarını devam ettirmek, çalışmak, yatırım yapmak, eğitim almak ve ziyaret etmek isteyecekleri cazibe yaşam merkezlerine dönüştürülmesi için yürütülen tüm faaliyetler olarak ifade edilmektedir. Pazarlama literatürü incelendiğinde gerek dünyanın birçok önemli şehri gerekse de ülkemizde yer alan birçok şehrin pazarlanmasına yönelik olarak birçok akademik çalışma gerçekleştiği görülmektedir. Edirne şehri de tarihi, kültürel ve turizm yönünden ülkemizin önemli şehirlerinden biridir. Osmanlı Devleti döneminde başkentlik yapmış olan şehir pek çok insanın şehri ziyaret etmesine sebep olan simgesel yapılara ev sahipliği yapmaktadır. Bu çalışmanın amacı şehir pazarlaması kavramını ve tarihsel gelişimini açıklamak, ayrıca Edirne ilinde yaşayan insanların yaşadıkları şehirle ilgili düşüncelerini tespit edebilmektir. Bu amaçla Anholt’un şehir markası endeksinde yer alan değişkenleri temel alarak hazırlanmış ve kapalı uçlu sorulardan oluşan araştırma formu ile toplam 500 kişiden veri toplanacaktır. Elde edilen veriler SPSS programı aracılığı ile gerekli istatistiksel testler ile analiz edilecek ve Edirne halkının ikamet ettikleri şehrin pazarlanması konusundaki fikirleri belirlenmiş olacaktır.

Keywords

Abstract

The concept of city marketing or brand city concept that has been increasing rapidly in recent years in marketing literature, is defined as all activities carried out to transform people's lives into attractive life centers that they want to live, work, invest, study and visit, instead of perceiving a particular city as an ordinary settlement in the mind of the target population by using brand strategy and techniques. When marketing literature is examined, it is seen that many academic studies have been carried out in order to market many cities in our country, although the world has many important cities. Edirne is one of the important cities of our country in terms of history, culture and tourism. The city, which was the capital of the Ottoman Empire, is home to symbolic buildings that have caused many people to visit the city. The aim of this study is to explain the concept of city marketing and its historical development, as well as to determine the opinions of the people living in Edirne. For this purpose, data will be collected from 500 people in total with the research form prepared based on the variables included in the city brand index of Anholt. The data will be analyzed through the SPSS program with the necessary statistical tests and the opinions of Edirne residents on the marketing of the city they reside in will be determined.

Keywords


  • Ailawadi, K. L., & Keller, K. L. (2004). Understanding Retail Branding: Conceptual Insights and Research

  • Ailawadi, K. L., & Keller, K. L. (2004). Understanding Retail Branding: Conceptual Insights and Research Priorities. Journal of Retailing, 80, 331-342.

  • Akyurt, H. (2008). Turizm Bölgesine Yönelik Talebi Etkileyen Faktörlerden İmaj ve Çeşme Örneği, Yayınlanmamış Doktora Tezi, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.

  • Borça, G. (2013). Marka ve Yönetimi, Ed: Ferruh Uztuğ, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayını

  • Demirgüneş, B., & Avcılar, M. Y. (2014). Şehir markası oluşturma: Şehirde oturanların memnuniyetdüzeyleri üzerine bir uygulama, A. Tan (Ed.), 19. Ulusal Pazarlama Kongresi Bildiri Kitabı, Gaziantep, 557-570.

  • Dinnie, K. (2011). City Branding: Theory and Cases, Palgrave Macmillian Publisher Limited, Hampshire, UK.

  • Giritlioğlu, İ., & Avcıkurt, C., (2010). Şehirlerin Turistik Bir Ürün Olarak Pazarlanması, Örnek Şehirler veTürkiye’deki Şehirler Üzerine Öneriler (Derlemeden Oluşmuş Bir Uygulama). Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3(4), 74-89.

  • Kavaratzis, M., & Ashworth G.J., (2008). Place Marketing: How Did We Get Here and Where are We Going?. Journal of Place Management and Development, 1(2), 150-165.

  • Kaya, F., & Marangoz, M. (2014). Marka Şehirlerin “Ticari Kimlik” Belirleyicileri. Journal of Management, Marketing and Logistics, 1(1), 37-47.

  • Kotler, P. (1997). Marketing Management. 9. Edition Prentice-Hall Inc.

  • Pallant, J. (2005). SPSS survival manual: A step by step guide to data analysis using SPSS for Windows (version 12) (2nd ed.). Sydney, Australia: Allen & Unwin.

  • Peker, A. E., (2006). Kentin Markalaşma Sürecinde Çağdaş Sanat Müzelerinin Rolü; Kent Markalaşması ve Küresel Landmark, yayınlanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi FBE, İstanbul.

  • Seisdedos, G., & Vaggione, P., (2005). The City Branding Processes: the case of Madrid, 41st ISoCaRP Congress.

  • Tanlasa, B. T., (2005). Kentler de Şirketler Gibi Rekabet İçinde. Marketing Türkiye, 83, 45.

  • Toksarı, M., İlyas İ. & Ağdem D., (2014). Bir Şehrin Markalaşması ve Pazarlanması Süreci: Konya İlinde Bir Uygulama. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 7(1), 328-343.

  • Yaşar, B.E., (2013). Kent ve Bölge Markalaşması. Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı Raporu, Erzurum, 1-8.

  • Yener, D., (2013). Marka Çağrışım Unsurlarının Marka Kişiliği Üzerine Etkisi. Electronic Journal of Vocational Colleges, Mayıs, 89-103.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics