İnsan Kaynakları Muhasebesinin Tam Set Türkiye Muhasebe ve Türkiye Finansal Raporlama Standartları (Tms/Tfrs) Kapsamında İncelenmesi

Author :  

Year-Number: 2019-31
Language : null
Konu :
Number of pages: 1401-1406
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Günümüzde insan kaynakları, işletmenin amaçlarına ulaşması için en önemli stratejik unsurlardan biri olmakla birlikte işletmelerde bir ihtiyaç olarak kabul görmektedir. İşletmeler faaliyetlerini sürdürebilmesi için gereksinim duyduğu insan kaynaklarını artık bir maliyet unsuru olarak değil, işletmenin sahip olduğu bir varlık olarak düşünmektedir. Bu çalışmanın amacı Kamu Gözetimi Muhasebe Ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) tarafından yayınlanan TMS 19 Çalışanlara Sağlanan Faydalar Standardı, TMS 26 Emeklilik Fayda Planlarında Muhasebeleştirme ve Raporlama Standardı ve TFRS 2 Hisse Bazlı Ödemeler Standardı kapsamında insan kaynakları faaliyetlerinin muhasebeleştirilmesine yönelik inceleme yapılmasıdır.

Keywords

Abstract

Nowadays, human resources is one of the most important strategic elements to reach the objectives of the enterprise and it is accepted as a necessity in enterprises. That needs businesses to carry out their activities as human resources are no longer a cost factor, but considers a business entity owned. The purpose of this study is to examine the accounting for human resources activities in accordance with TAS 19 Employee Benefits Standard, TAS 26 Retirement Benefit Plans Accounting and Reporting Standards and TFRS 2 Share Based Payments Standards published by the Public Oversight Accounting and Auditing Standards Authority (POA).

Keywords


  • American Accounting Association, 1973, Report of the Committee on Human Resource

  • American Accounting Association, 1973, Report of the Committee on Human Resource Accounting. The Accounting Review, Cilt: 49.

  • Aydın, S., vd., 2015, İnsan Kaynakları Muhasebesi: Karşılaştırmalı Bir Değerlendirme, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 29, Sayı: 4.

  • Brummet R. L., 1970, Accounting for Human Resources, The Journal of Accountancy, Sayı: 130.

  • Ceran, Y., 2007, Muhasebede Eskinin Yenisi Bir Kavram: İnsan Kaynakları Muhasebesi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı: 18.

  • Ertuğrul, A. N., 2013, TMS 19 Çalışanlara Sağlanan Faydalar Standardının Türkiye’de Uygulanabilirliği, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, Cilt: 15, Sayı: 3.

  • Flamholtz, E.G., vd., 2002, Human Resource Accounting: a Historical Perspective and Future Implications, Management Decision, Sayı: 10.

  • İçten, O., 2012, TFRS-2 Hisse Bazlı Ödemeler Standardı Işığında Hisse Bazlı Ödeme İşlemlerinin Muhasebeleştirilme ve Ölçme Süreci, Vergi Dünyası, Sayı: 365.

  • Karacan, S., 2004, Muhasebeye Farklı Bir Bakış Açısı, İnsan Kaynakları Muhasebesi Genel Tanıtım, Mali Çözüm Dergisi, Sayı: 66.

  • Kardeş Selimoğlu, S., 2001, İşletmelerin Etkinliğini ve Verimliliği Artırmada İnsan KaynağıMuhasebesinin Rolü, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayınları No:1290, İ.İ.B.F. Yayınları No:171, Eskişehir.

  • Örten, R., vd., 2007, Türkiye Muhasebe-Finansal Raporlama Standartları, Gazi Kitabevi, Ankara.

  • Savich, S.R. ve Ehrenreich, B.K., 1976, Cost/Benefit Analysis of Human Resource Accounting Alternatives, Human Resources Management, Sayı: 15.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics