Elektro Gitar Eğitiminde Nota ve Tablature Kullanımının Farklı Uygulamalarla Denenmesi

Author :  

Year-Number: 2019-41
Language : null
Konu :
Number of pages: 4438-4444
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Elektrogitar eğitimi kapsamında yürütülen çalışmada hem nota, hem de tablature ile eser çalışmanın öğrencilerin başarısı üzerindeki etkisi farklı uygulamalar ile denenmiştir. Bu kapsamda araştırmacılardan biri tarafından özel ders verilmekte olan öğrencilerden çalışma grubu oluşturulmuştur. Çalışma grubu ile ilk olarak ön test uygulanmış ve denklik düzeyleri belirlenmiştir. Ön test sonrasında aynı öğrenciler ile üç farklı eser üç farklı uygulama deseni ile çalışılmıştır. İlk uygulamada birinci eser sadece nota ile çalışılmış, ikinci uygulamada diğer eser sadece tablature ile öğretilmiştir. Son uygulamada ise üçüncü eser hem nota, hem de tablature bir arada verilerek öğretilmiştir. Bu uygulamalar için araştırmacılar tarafından birbirine eşdeğer üç farklı alıştırma yazılmıştır. Öğrencilerin performansları elektrogitara uygun biçimde tasarlanmış bir puanlama anahtarı ile ölçülmüş, elde edilen sayısal veriler istatistiksel analize tabi tutulmuştur. İstatistik süreçte ilk olarak normal dağılım varsayımının karşılanıp karşılanmadığına bakılmış, verilerin normal dağıldığı anlaşıldığı için Anova testi yapılması uygun görülmüştür. Ölçüm sonuçlarına göre üç uygulamada da iyi sonuçlar elde edilmesine karşın hem nota, hem de tab ile sunulan materyalin daha iyi anlaşıldığı gözlenmiştir.

Keywords

Abstract

In the study carried out within the scope of electric guitar education, the effect of working with both note and tablature on the success of students was tested with different applications. In this context, a study group was formed by the students who taking special lesson with one of the researchers. The pre-test was applied with the study group and equivalence levels were determined. After the pre-test, three different works with the same students were studied with three different application patterns. In the first application, the first work was studied with notes only and in the second application the other work was taught with tablature only. In the last application, both the note and the tablature were taught together. For these applications three different exercises which equivalent with each other were written by the researchers. Students' performances were measured with an evaluation scale designed in accordance with the electric guitar, and the obtained numerical data were investigated with statistical analysis. In the statistical process, firstly, it was found out whether the normal distribution assumption was met or not, since it was understood that the data was distributed normally, it was considered appropriate to perform Anova test. Although good results were obtained in all three applications according to the measurement results, it was observed that the material presented in both note and tab was better understood.

Keywords


  • Arslan, G. (2015). Ergenlerde psikolojik sağlamlık: bireysel koruyucu faktörlerin rolü. Türk Psikolojik

  • Arslan, G. (2015). Ergenlerde psikolojik sağlamlık: bireysel koruyucu faktörlerin rolü. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 5(44), 73–82.

  • Büyüköztürk, Ş., Çakmak-Kılıç, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demir, F. (2018). Eğitimde bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Yayıncılık.

  • Çokluk, Ö., Şekercioğlu, G. ve Büyüköztürk, Ş. (2014). Sosyal bilimler için çok değişkenli istatistik SPSS ve LISREL uygulamaları. Ankara: Pegem Akademi.

  • Demir, E., Saatçioğlu, Ö. ve İmrol, F. (2016). Uluslararası dergilerde yayımlanan eğitim araştırmalarının normallik varsayımları açısından incelenmesi. CurrentResearch in Education, 2(3), 130 – 148.

  • Demirci-Özay, A. (2017). Müzik eğitimi anabilim dallarında elektrogitarın bireysel çalgı olarakkullanılmasına yönelik bir öneri. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

  • Demirci-Özay, A. ve Bilgin, S. (2017). Müzik öğretmenliği mesleğinde kullanılabilir çalgı özellikleri vemesleki çalgı olarak elektrogitar önerisi. Fine Arts (NWSAFA), 12(1), 37- 51, DOI: 10.12739/NWSA.2017.12.1.D0188.

  • Dökümcü, M. (2019). Elektrogitarın tarihi. https://musiconline.com.tr/elektro-gitarin-tarihi sitesinden 14.06.2019 tarihinde alınmıştır.

  • Genç, S. ve Soysal, M. İ. (2018). Parametrik ve parametrik olmayan çoklu karşılaştırma testleri. Black Sea Journal of Engineering and Science, 1(1), 18-27.

  • Gönen, R. (2008). Eğitim fakülteleri müzik öğretmenliği ana bilim dallarında modern gitar metodlarınınuygulanması kapsamında elektrik gitara bakış. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Van.

  • Gündoğdu, S. (2014). Su ürünlerinde çoğunlukla uygulanan çoklu karşılaştırma (post-hoc) testleri. Journal of FisheriesSciences, 8(4), 310-316.

  • İslamoğlu, A. H. (2009). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri. İzmit: Beta Yayıncılık.

  • Karakaya, İ. (2014). Bilimsel araştırma yöntemleri. A. Tanrıöğen (Ed.), Bilimsel Araştırma Yöntemleri içinde, s. 57-83, Ankara: Anı Yayıncılık.

  • Karakuş, Ö. ve Başıbüyük, O. (2017). Deneysel ve deneysel olmayan araştırma yöntemleri. K. Böke (Ed.), Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri içinde, s. 198-240, İstanbul: Alfa Yayınları.

  • Kayri, M. (2009). Araştırmalarda gruplar arası farkın belirlenmesine yönelik çoklu karşılaştırma (post-hoc) teknikleri. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 19(1), 51-64.

  • Kehling, C., Abeßer, J., Dittmar, C. and Schuller, G. (2014). Automatic tablature transcrıption of electricguitar recordings by estimation of score- and instrument-related parameters. 17th International Conference on Digital Audio Effects (DAFx-14), Erlangen, Germany.

  • Leguizamón, D., Masson, F. and Sato, S-i. (2016). Subjective preference of electric guitar sounds inrelation to psychoacoustical and autocorrelation function parameters. 22nd International Congress on Acoustics, Buenos Aires, Argentina.

  • Lahdeoja, O. (2008). An approach to instrument augmentation: the electric guitar. 8th International Conference on New Interfaces for Musical Expression, Genova, Italy.

  • Özen, A. (2017). Elektrogitar eğitiminde caz, fusion ve rock türleri arasındaki kesişmeler. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Yaşar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.

  • Paté, A., Navarret, B., Dumoulin, R., Le Carrou, J-L., Fabre, B. and Doutaut, V. (2012). About the electric guitar: a cross-disciplinary context for an acoustical study. Acoustics 2012, Nantes, France.

  • Tabak, C. (2018). Teknoloji-gitar ilişkisi: manyetikler ve efektler. Akademik Bakış Dergisi, 67, 86-96.

  • Vural, L. (2013). Grasha-riechmann öğrenme stili ölçeğinin yapı geçerliği çalışmaları. Eğitimde Kuram ve Uygulama, 9(4), 481–496.

  • Yıldız, M. A. ve Çevik, G. B. (2016). Evli bireylerin evlilik doyumlarının ve yaşam doyumlarının incelenmesi. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 13(1), 227–242.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics